Ментори 

Боряна Дукова   Боряна Дукова е писателка, испанистка и преводачка на художествена литература. Автор е на романите „Кървава малага“, „Опасна монета“, „Разкаянието на Диего“ (Първа награда за криминална книга „Атанас Мандаджиев“ за 2015 г.). Сборникът с разкази „Трилъри по женски“, който излиза през 2016 г., е посрещнат с голям читателски интерес. През 2014 г. Боряна Дукова гостува на испанския фестивал за криминална литература „Семана негра“ в Хихон, където представя българския черен роман от последните двайсет години. Участва дейно в първия уикенд, посветен на литературата за престъпления „София ноар“, проведен през 2016 г. в НДК. С право я определят като лицето на дамския трилър в

България. Преподавател е по испански език в Испанския културен център „Институт Сервантес“.

     
Ваня Щерева   Ваня Стоянова Щерева е българска актриса, певица и писателка, родена през 1970 г. във Варна. През 1996 Ваня Щерева завършва „Актьорско майсторство за драматичен театър“ в класа на проф. Стефан Данаилов. В края на 2002 г. прави своя двоен дебют на театралната сцена - с пиесата „Кукувицата“ от Елин Рахнев. В нея тя играе централната роля, но е и автор на музиката към спектакъла, заедно с Георги Георгиев от „Остава“. Ваня Щерева е една от малкото певици, които създават сами песните си –музика и текст. Един от големите хитове на Атлас – „Играта свърши“, е по текст на Ваня. През 2005 г. излиза първият ѝ роман „Образцов дом“, в който пише за себе си. Ваня Щерева е един от номинираните при шестото издание на Националния литературен конкурс за нов български роман „Развитие“ през 2004 г. с ръкописа на бъдещия си роман „Образцов дом“. Други нейни романи са: „30 неизвинени“, „Фасове“, „Татко, аз и Ангелът“, „Стъклен дом“.
     
 Владимир Ампов - графа   Владимир Ампов – Графа безспорно е сред най-успешните и утвърдени български изпълнители, композитори и музикални продуценти. През годините той прави музика за филми, театрални спектактли, пише текстове и песни за най-харесваните бг артисти. Стартира музикалната си кариера на 10-годишна възраст и е първият български изпълнител с №1 хит в класацията на MTV –World Chart Express. Пълнил е четири пъти зала 1 на НДК, а през 2017 г. и най-голямото концертно пространство у нас „Арена Армеец“. Подгрявал е световните звезди George Michael,Seal, J LO, Jessy J на концертите им в София.
     
Димитър Павлов   Димитър Павлов е тв и радиоводещ. Завършил е НАТФИЗ, специалност „Публична реч“ и е един от най-разпознаваемите гласове у нас. Разказва истории по неповторим начин и е убеден, че богатото въображение се храни с много книги. Любимите му детски произведения са Том Сойер, Малкия Фридолин, Федерация на Династронавтите, всичко свързано с партизаните, както и творчеството на Карл Май.
     
Елена Бозова   Елена Бозова завършва Актьорско майсторство за куклен театър в НАТФИЗ „Кр. Сарафов“ в класа на проф. Николина Георгиева през 1994 г. През 1996 г. започва работа в радио FM+. През същата година започва и озвучаващата си кариера. Една от емблематичните роли е тази на Барт Симпсън от анимационния сериал „Семейство Симпсън“. Също така озвучава Барт и в „Семейство Симпсън: Филмът“. През 2007 г. започва работа в БНР. Там заедно с двама свои колеги създават предаването „Риалити роман“. Една нова форма в радиото със смесен жанр, съчетаваща елементи на роман, създаване „на живо“ и колективно авторство. През 2012 г. започва работа в радио MAGIC, където работи и до днес.
     
Ива Дойчинова   Здравейте. Аз съм Ива ще се радвам да споделим заедно текстове от момите любими детски книжки на 6 юни в „Перото“. Истината за четенето е, че се „разболях“ от него, като от детска шарка. Просто ме нападна и ме повали на легло, само че с книга в ръка. Помня, че майка много ми се караше за денонощното четене, защото дори на тъмно го правех. Особено много обичах тези красиво-тъжни книги, от които ти става хем хубаво, хем ти се плаче. Една от любимите ми по това време беше „Братята с лъвски сърца“ на Астрид Линдгрен. Четях и си представях как правя подвизи в името на малкото ми братче, което е болно. От тогава вярвам, че животът не свършва, а само преминава от един Рай в друг Рай и отиваш там, където те обичат. Преминала съм през хиляди красиви страници и продължавам да ги търся, защото четенето е необходимост за сърцето, душата и ума. Ще се срещнем заради книгите и ще останем приятели, защото ги обичаме.
     
Иван Раденков   Иван Раденков е горд баща на две палави момчета и автор на поредиците „Книги за татковци“ и „Истории от големия двор“. Обича да играе с думите, стила на писане и с децата. Винаги търси нови начини на съчетание на седемте изкуства  и в тази връзка книжките му понякога имат освен картинки и музика. Сред любимите му детски четива са "Маншон, Полуобувка и Мъхеста брада" и "Емил от Льонеберя"
     
Мая Бежанска   Мая Бежанска е актриса, разказваща истории. С нея ще се опитаме визуално да разкажем история чрез картини. Няма нужда да сте добри художници, а да сте с богато въображение. Може да скицирате, рисувате, използвате снимки... идеята е да покажете вашата мисъл визуално. Как си представяте историята, героите, детайлите? Това се нарича сториборд - съвкупност от картинки в рамки с кратък текст от няколко изречения. За да се забавляваме заедно, нека не си поставяме граници, а да отключим цялото си въображение! С нетърпение очаквам нашата среща.
     
Мино Караджов   Мино Караджов е на 17 години и въпреки че още е ученик, вече притежава няколко награди от международни конкурси, една от която е на NASA за идеята му как може ExoMars да бъде оптимизиран и ефективен с до 12 пъти повече от модела, който в момента изпраща снимки от почвата на Марс. Мино участва в уеб сериала „Не така, брат!“ във Vbox7.com, който проследява вълненията около първата любов в живота на тийнейджъра Мишо – отличник с разностранни научни интереси. Към сериала има и издадена книга – „Дневникът на Мишо“, която Мино ще представи по време на Националната седмица на детската книга.

Трите книги, които истински го вдъхновяват, са биографията на Стив Джобс, биографията на Илън Мъск и “Довиждане засега” от Лори Франкел. Освен да чете, обича от време на време и да пише. Част от другите му хобита са дебати и програмиране.

     
Николай Райков   Никола Райков е автор на първите по-рода си приказки-игри „Голямото приключение на малкото таласъмче“, „Още по-голямото приключение на малкото таласъмче“ и „Добросъците“. Само за няколко години се превръща в един от най-популярните и обичани детски писатели на България, а книгите му се продават в многохилядни тиражи. Със своите приказки-игри печели над 10 награди и номинации, включително и най-престижната награда за детска литература в България „Константин Константинов“. Електронните издания на книгите му се превеждат от доброволци по цял свят, а наскоро „Голямото приключение на малкото таласъмче“ бе публикувана и в Латвия.
     
Николай Стоянов   Николай Стоянов е автор на 16 книги. Специализира във Франция и Западен Берлин. Работил е в литературната редакция на Националното радио, в Студия за игрални филми. Бил е заместник- главен редактор и директор на списание „Пламък“ и първият главен редактор на българското издание на авторитетния френски вестник „Le Monde Diplomatique”. Като гост-преподавател чете лекционен курс „Балканският характер и балканските литератури” в университета „Ориентале”, Неапол.

По негови сценарии са заснети четири телевизионни игрални филма, както и детския сериал „Бертолдо”. Написал е и множество радиопиеси. Превел е от френски език творби на Патрик Модиано, Франсоаз Саган, Жорж – Оливие Шаторейно. От сръбски език –”Книга за Беук” от носителя на Андричевата награда Милован Марчетич.

Книги на Николай Стоянов са издавани във Франция, Германия, Италия, Русия, Албания, Сърбия, Румъния, Южна Корея, Македония, Хърватия.

Основател е и председател на международната фондация „Балканика“, присъждаща едноименната награда на балканските народи за литература, добила популярност още и като Балканския нобел. Носител на е множество литературни отличия, между които:

Орден „Кирил и Методий” – златен, Европейската награда за поетична проза, Наградата „ Париж Европа“, присъдена му през 2005 г. от общината на Париж и ЕС за принос към културата на Обединена Европа, Вазовата награда.

     
nraynova   Аз съм Нуша Роянова, илюстрирам и пиша книжки за деца. Имам школа по рисуване, където всеки ден с дечица рисуваме, моделираме и изобщо творим прекрасни неща!

Мили деца, малките, красивите моменти, които ни радват, правят ни щастливи и ни карат да се усмихваме, са навсякъде около нас. Търсете ги, откривайте ги, наслаждавайте им се! Направете си хубави огърлици от красиви преживявания, те ще ви топлят и помагат, дори когато пораснете. Заслужава си!
     
Проф. Огнян Герджиков     Проф. Огнян Герджиков е заемал двете най-високи длъжности в България – председател на Народното събрание (2001 – 2005) и служебен министър-председател (27 януари 2017 – 4 май 2017). Освен юрист, политик и автор на учебници по право, проф. Герджиков пише и детски книги.
     
Павлина Върбанова   Павлина Върбанова постоянно работи с книги. Тя е редактор и коректор, затова непрекъснато поправя грешно написани думи, заменя, добавя, съкращава думи и препинателни знаци. За тези, които се колебаят как се пише правилно, е създала специален сайт „Как се пише?“ (https://kaksepishe.com/).

 

     
Петя Кокудева   Петя Кокудева (1982) е автор на книгите със стихотворения "Лулу", "Малки същества" и "Питанки", в тандем с италианската художничка Ромина Беневенти. Често се среща с мушмороци из цялата страна, за да четат и измислят заедно. Завършила е журналистика, а после творческо писане. Съавтор е на няколко весели учебни помагала и е посланик на инициативата "Забавното лятно четене". Текстове на нейни стихотворения са превърнати в песни. Неуморен събирач на детски книги и илюстрации от цял свят. Верен (по)читател на Туве Янсон, Шел Силвърстийн и Карл Сандбърг. Очите й светват, щом стане дума за диви животни и пътешествия по света (наскоро се завърна от 9-месечно номадство на Изток).
     
Поли Генова   Поли Генова започва да пее още на 4-годишна възраст в детска вокална група „Бон-бон“. Завършва Националното музикално училище „Любомир Пипков“ със специалност кларинет. Следва и режисура в НАТФИЗ. Постига един от най-големите успехи за България с четвъртото място на конкурса Евровизия през 2016 г. Поли е един от най-любимите изпълнители на малки и големи. Освен музиката, обожава и да чете. Любимата й детска книга е „Мечо Пух“ и приказките на Ангел Каралийчев.
     
Яна Казакова   …казвам се Яна и много обичам животните, децата, планината, морето, снега, скалите и най-вече да рисувам. 

Така де... илюстратор съм и като всеки художник, всичко, което ми повлияе по някакъв начин се опитвам да пресъздам на хартия с любимите ми моливи. Най-много свобода имам, когато илюстрациите ми са предназначени за деца. Те нямат ограниченото мислене на възрастните и не чувствам нужда да обяснявам защо съм нарисувала нещо по определен начин.

     

Свържете се с нас

Национална седмица на детската книга

Контакти

ул. „Кракра“ 20, ет. 1, ап. 6,
София,  България.
Email : books@nsdk.bg

FACEBOOK

Бюлетин

Абонирай се за нашия бюлетин и пръв ще научаваш всички новини от света на малките писатели.