Новини

 • image

  Безплатни работилници за деца от 1 до 7 юни в НДК

  Едни от най-големите имена в българската литература, музиканти, артисти, художници и най-популярните лица от ефира на bTV стават част от второто издание на кампанията „Национална седмица на детската книга“. Инициативата, посветена изцяло на децата, които обичат да четат, но и мечтаят да пишат, ще се проведе от 1 до 7 юни в Литературен клуб „Перото“ и зала 4 на Националния дворец на културата. Кампанията се организира от сдружение с нестопанска цел „Книги за деца“ и в партньорство с Национален център на книгата – НДК и рекламна агенция Ogilvy. Основен медиен партньор на каузата е bTV Media Group.

  В продължение на една седмица малки таланти в две възрастови групи – от 7 до 10 и от 11 до 14 години – ще имат възможността да участват безплатно в творчески работилници, в които ще развиват уменията си на писатели и художници и ще се учат от менторите си по забавен и увлекателен начин. А на 7 юни, освен игрите с актьорите от Столичния куклен театър, ще бъдат обявени наградите за „Малък голям писател“ и „Малък голям художник“ в двете възрастови групи.

 • image

  Какво е да си художник?

  В една от работилниците от Националната седмица на детската книга участниците трябва да създадат собствени илюстрации по зададена тема. Техен ментор е Яна Казакова.

  Яна Казакова е илюстратор и като всеки художник се опитва да пресъздаде на хартия с любимите си моливи всичко, което я впечатли. Казва, че има най-голяма свобода, когато рисунките й са предназначени за деца.

 • image

  Графа омагьосва децата с любовта си към четенето

  Владимир Ампов – Графа, безспорно е сред най-успешните и утвърдени български изпълнители, композитори и музикални продуценти. През годините той прави музика за филми, театрални спектакли, пише текстове и песни за най-харесванитеродни артисти. Стартира музикалната си кариера на 10-годишна възраст и е първият български изпълнител с №1 хит в класацията на MTV –World Chart Express. Пълнил е четири пъти зала 1 на НДК, а през 2017 г. и най-голямото концертно пространство у нас „Арена Армеец“. 

  В Национална седмица на детската книга Графа дойде да прочете една от любимите си детски книги „Войната на таралежите“, но срещата се превърна в много повече – дискусия, интерактивна игра и интервю. Децата се превърнаха в журналисти, които развълнувано му задаваха умните си въпроси.

 • image

  „Тези магически думи“ на Павлина Върбанова

  Павлина Върбанова постоянно работи с книги. Тя е редактор и коректор, затова непрекъснато поправя грешно написани думи, заменя, добавя, съкращава думи и препинателни знаци. За тези, които се колебаят как се пише правилно, е създала специален сайт „Как се пише?“ .

  В Националната седмица на детската книга Павлина Върбанова предизвиква малките участници да създадат нови думи за вече съществуващи предмети. Например един чорап може да се превърне в подботушник, кракообувалка или кракодреха, а футболът в шутокрак.

 • image

  Стиховете на проф. Огнян Герджиков учат на добрина

  Проф. Огнян Герджиков е заемал двете най-високи длъжности в България – председател на Народното събрание (2001 – 2005) и служебен министър-председател (27 януари 2017 – 4 май 2017). Освен юрист, политик и автор на учебници по право, проф. Герджиков пише и детски книги.

  В Националната седмица на детската книга той влиза в ролята на ментор. Пред бъдещите писатели проф. Герджиков чете свои стихотворения и отговаря на въпросите малките любопитковци за това трудно ли се пишат истории за деца.

 • image

  Как се създава книга игра?

  Това умение придобиват децата участници в Националната седмица на детската книга с помощта на Никола Райков.

  Никола Райков е автор на първите по рода си приказки игри „Голямото приключение на малкото таласъмче“, „Още по-голямото приключение на малкото таласъмче“ и „Добросъците“. Само за няколко години се превръща в един от най-популярните и обичани детски писатели на България, а книгите му се продават в многохилядни тиражи. Със своите приказки-игри печели над 10 награди и номинации, включително и най-престижната награда за детска литература в България „Константин Константинов“.

 • image

  Певицата Поли Генова е един от първите ментори в Националната седмица на детската книга

  Поли Генова започва да пее още на 4 години в детската вокална група „Бон-бон“. Завършва Националното музикално училище „Любомир Пипков“ със специалност кларинет. Следва и режисура в НАТФИЗ. Постига един от най-големите успехи за България с четвъртото място на конкурса Евровизия през 2016 г. Тя е един от най-любимите изпълнители на малки и големи. Любовта на Поли към книгите започва още от дете. Пред малките бъдещи писатели тя направи драматизация на „Бяла приказка“ от Валери Петров.

Свържете се с нас

Национална седмица на детската книга

Контакти

ул. „Кракра“ 20, ет. 1, ап. 6,
София,  България.
Email : books@nsdk.bg

FACEBOOK

Бюлетин

Абонирай се за нашия бюлетин и пръв ще научаваш всички новини от света на малките писатели.