Новини

 • image

  „Национална седмица на детската книга“ с отличие за социално-отговорна кампания на годината

  Награда за „Социално-отговорна кампания на годината“ получиха сдружение „Книги за деца“ и „H2H Communications“ за инициативата „Национална седмица на детската книга“ на петите годишни награди на b2b Media. Престижното отличие беше връчено на официална церемония, която се състоя на 10 юли 2019 г. във Френския институт, София. 

  Всяка година b2b Media отличава най-добрите предприемачи, най-иновативните компании, най-креативните пространства, както и социално-отговорни кампании, използващи иновативно мислене за постигане на значими резултати. През 2019 г. за първи път „Национална седмица на детската книга“ попада сред избора на журито заради мисията си да съдейства за развитието на детска литературна дейност и да подпомага публикуването и издаването на произведенията на млади и талантливи нови автори.

 • image

  Финал на „Национална седмица на детската книга – 2019“

  На 7 юни 2019 г. в Литературен клуб „Перото“ беше поставен финалът на второто издание на кампанията „Национална седмица на детската книга“. В продължение на една седмица над 200 деца участваха в 21 творчески работилници по писане и рисуване в Националния дворец на културата, а техни ментори бяха едни от най-големите имена в българската литература, музиканти, артисти, художници и най-популярните лица от ефира на bTV – Светослав Иванов, Жени Марчева, Графа, Десислава Стоянова, Иван Раденков, Николета Маданска, Станислава Цалова, Капка Кънева, Мария Донева, Жени Лечева, Диана Петрова и още много други.

 • image

  Националната седмица на детската книга стартира с пътуване към звездите

  Космически старт на 1 юни 2019 г. беляза началото на второто издание на „Националната седмица на детската книга 2019“. Малките участници взеха участие в специално интерактивно пътуване до звездите, а вместо Международната космическа станция, в тяхна тренировъчна площадка се превърна Литературен клуб „Перото“ в Националния дворец на културата. Със забавните напътствия на астрофизиците д-р Владимир Божилов и Тихомир Димитров, познати от рубриката на предаването „Преди обед“ по bTV „В Космоса с Влади и Тишо“, малчуганите написаха свои послания и ги изстреляха към висините на борда на ръчно изработените си ракети.

 • image

  Безплатни работилници за деца от 1 до 7 юни в НДК

  Едни от най-големите имена в българската литература, музиканти, артисти, художници и най-популярните лица от ефира на bTV стават част от второто издание на кампанията „Национална седмица на детската книга“. Инициативата, посветена изцяло на децата, които обичат да четат, но и мечтаят да пишат, ще се проведе от 1 до 7 юни в Литературен клуб „Перото“ и зала 4 на Националния дворец на културата. Кампанията се организира от сдружение с нестопанска цел „Книги за деца“ и в партньорство с Национален център на книгата – НДК. Основен медиен партньор на каузата е bTV Media Group.

 • image

  Какво е да си художник?

  В една от работилниците от Националната седмица на детската книга участниците трябва да създадат собствени илюстрации по зададена тема. Техен ментор е Яна Казакова.

  Яна Казакова е илюстратор и като всеки художник се опитва да пресъздаде на хартия с любимите си моливи всичко, което я впечатли. Казва, че има най-голяма свобода, когато рисунките й са предназначени за деца.

 • image

  Графа омагьосва децата с любовта си към четенето

  Владимир Ампов – Графа, безспорно е сред най-успешните и утвърдени български изпълнители, композитори и музикални продуценти. През годините той прави музика за филми, театрални спектакли, пише текстове и песни за най-харесванитеродни артисти. Стартира музикалната си кариера на 10-годишна възраст и е първият български изпълнител с №1 хит в класацията на MTV –World Chart Express. Пълнил е четири пъти зала 1 на НДК, а през 2017 г. и най-голямото концертно пространство у нас „Арена Армеец“. 

  В Национална седмица на детската книга Графа дойде да прочете една от любимите си детски книги „Войната на таралежите“, но срещата се превърна в много повече – дискусия, интерактивна игра и интервю. Децата се превърнаха в журналисти, които развълнувано му задаваха умните си въпроси.

 • image

  „Тези магически думи“ на Павлина Върбанова

  Павлина Върбанова постоянно работи с книги. Тя е редактор и коректор, затова непрекъснато поправя грешно написани думи, заменя, добавя, съкращава думи и препинателни знаци. За тези, които се колебаят как се пише правилно, е създала специален сайт „Как се пише?“ .

  В Националната седмица на детската книга Павлина Върбанова предизвиква малките участници да създадат нови думи за вече съществуващи предмети. Например един чорап може да се превърне в подботушник, кракообувалка или кракодреха, а футболът в шутокрак.

Свържете се с нас

Национална седмица на детската книга

Контакти

ул. „Кракра“ 20, ет. 1, ап. 6,
София,  България.
Email : books@nsdk.bg

FACEBOOK

Бюлетин

Абонирай се за нашия бюлетин и пръв ще научаваш всички новини от света на малките писатели.