Новини

 • image

  Какво е да си художник?

  В една от работилниците от Националната седмица на детската книга участниците трябва да създадат собствени илюстрации по зададена тема. Техен ментор е Яна Казакова.

  Яна Казакова е илюстратор и като всеки художник се опитва да пресъздаде на хартия с любимите си моливи всичко, което я впечатли. Казва, че има най-голяма свобода, когато рисунките й са предназначени за деца.

 • image

  Графа омагьосва децата с любовта си към четенето

  Владимир Ампов – Графа, безспорно е сред най-успешните и утвърдени български изпълнители, композитори и музикални продуценти. През годините той прави музика за филми, театрални спектакли, пише текстове и песни за най-харесванитеродни артисти. Стартира музикалната си кариера на 10-годишна възраст и е първият български изпълнител с №1 хит в класацията на MTV –World Chart Express. Пълнил е четири пъти зала 1 на НДК, а през 2017 г. и най-голямото концертно пространство у нас „Арена Армеец“. 

  В Национална седмица на детската книга Графа дойде да прочете една от любимите си детски книги „Войната на таралежите“, но срещата се превърна в много повече – дискусия, интерактивна игра и интервю. Децата се превърнаха в журналисти, които развълнувано му задаваха умните си въпроси.

 • image

  „Тези магически думи“ на Павлина Върбанова

  Павлина Върбанова постоянно работи с книги. Тя е редактор и коректор, затова непрекъснато поправя грешно написани думи, заменя, добавя, съкращава думи и препинателни знаци. За тези, които се колебаят как се пише правилно, е създала специален сайт „Как се пише?“ .

  В Националната седмица на детската книга Павлина Върбанова предизвиква малките участници да създадат нови думи за вече съществуващи предмети. Например един чорап може да се превърне в подботушник, кракообувалка или кракодреха, а футболът в шутокрак.

 • image

  Стиховете на проф. Огнян Герджиков учат на добрина

  Проф. Огнян Герджиков е заемал двете най-високи длъжности в България – председател на Народното събрание (2001 – 2005) и служебен министър-председател (27 януари 2017 – 4 май 2017). Освен юрист, политик и автор на учебници по право, проф. Герджиков пише и детски книги.

  В Националната седмица на детската книга той влиза в ролята на ментор. Пред бъдещите писатели проф. Герджиков чете свои стихотворения и отговаря на въпросите малките любопитковци за това трудно ли се пишат истории за деца.

 • image

  Как се създава книга игра?

  Това умение придобиват децата участници в Националната седмица на детската книга с помощта на Никола Райков.

  Никола Райков е автор на първите по рода си приказки игри „Голямото приключение на малкото таласъмче“, „Още по-голямото приключение на малкото таласъмче“ и „Добросъците“. Само за няколко години се превръща в един от най-популярните и обичани детски писатели на България, а книгите му се продават в многохилядни тиражи. Със своите приказки-игри печели над 10 награди и номинации, включително и най-престижната награда за детска литература в България „Константин Константинов“.

 • image

  Певицата Поли Генова е един от първите ментори в Националната седмица на детската книга

  Поли Генова започва да пее още на 4 години в детската вокална група „Бон-бон“. Завършва Националното музикално училище „Любомир Пипков“ със специалност кларинет. Следва и режисура в НАТФИЗ. Постига един от най-големите успехи за България с четвъртото място на конкурса Евровизия през 2016 г. Тя е един от най-любимите изпълнители на малки и големи. Любовта на Поли към книгите започва още от дете. Пред малките бъдещи писатели тя направи драматизация на „Бяла приказка“ от Валери Петров.

 • image

  Деца четоха на родители на старта на „Националната седмица на детската книга“

  Деца прочетоха откъси от любимите си книги на родителите, с които дойдоха да празнуват едновременно два празника – деня на детето и старта на „Националната седмица на детската книга“ в литературен клуб „Перото“ в НДК. Драгомир Симеонов откри 7-дневния форум, насочен към деца, които обичат да четат и мечтаят да пишат. Синът на водещата на Нова Невена Василева Виктор избра да представи приказка на Ханс Кристиан Андерсен, синът на актрисата Ивет Лазарова Давид чете любимата си „Пърси Джаксън“, дъщерята на Мая Бежанска Аглая се спря на „Вещиците“ на Роалд Дал, а синът на бившата водеща и настояща писателка Венета Райкова Патрик прочете част от „Малкият лорд Фаунтлерой“. Най-малкият участник бе синът на актьора Даниел Ангелов – Симеон, който въпреки крехката си възраст вече е колега на баща си и играе рамо до рамо с него в сериала „Ние, нашите и вашите“. Той чете откъс от „Търсенето на Немо“. Всички малки любители на книгите бяха бурно аплодирани.

Свържете се с нас

Национална седмица на детската книга

Контакти

ул. „Кракра“ 20, ет. 1, ап. 6,
София,  България.
Email : books@nsdk.bg

FACEBOOK

Бюлетин

Абонирай се за нашия бюлетин и пръв ще научаваш всички новини от света на малките писатели.